Finansiering av hundköp

Att köpa hund är en kostsam historia, olika raser kostar olika mycket men du får räkna med att en renrasig valp kostar runt 12 000 – 15 000 kronor, och det finns goda själv att köpa en renrasig hund.

Köper du en hund av blandras kan det bli något billigare men räkna fortfarande med flera tusenlappar.

Innan du bestämmer dig och tingar en hundvalp måste du ha löst finansieringen av ditt hundköp. Det bästa är förstås att spara ihop pengarna, men om den rätta hundvalpen dyker upp innan ditt sparkapital är stort nog finns några lösningar.

Finansiera hundköpet med kreditkort

Ett bra sätt att finansiera ditt hundköp är att betala med kreditkort, och eftersom du endast bör köpa av seriösa uppfödare bör det inte vara ett problem att betala köpet med kort.

Ett kreditkort har ofta täckning för mer än vad en hund kostar, men självklart ska du aldrig köpa en hund på kredit om du inte är säker på att du kan betala av kreditkortsskulden under en rimlig tidsperiod.

Hitta bästa kortet med kredit via Kreditkortjamforelse för att vara säker på att du får ett kreditkort med bra villkor.

Ta ett lån för ditt hundköp

Ett annat alternativ är att ta ett blancolån för ditt hundköp. Blancolån kan ha bättre ränta än ett kreditkort, men samma sak gäller här – jämför olika lån för att hitta ett med bra villkor.

Ansök inte om lånet förens du har hittat rätt hund att köpa, då vet du exakt hur mycket hunden kostar och du slipper ta ett onödigt stort lån. Tänk på att ett lån ska alltid betalas tillbaka och ju längre tid det tar för dig att återbetala lånet desto dyrare kommer det att bli i slutändan.

Be om delbetalning

Har du inte möjlighet att betala hela hundköpet på en gång kan du fråga kenneln som du köper hunden av om det finns möjlighet till delbetalning. Det är inte säkert att de kommer att acceptera det, men det skadar inte att fråga. Kanske får du möjlighet att betala summan i två omgångar?

Tänk på övriga kostnader i samband med hundköpet

Kom ihåg att det inte bara är hunden du kommer att betala finansiera, utan en hund behöver även en del tillbehör. Du behöver ha koppel, mat- och vattenskål, hundbädd och liknande. Och utöver de fasta kostnaderna behöver du även vara kunna betala löpande kostnader så som mat och försäkring.

En annan viktig kostnad att ha med i beräkningarna är veterinärsbesök. Om du hund plötsligt börjar halta exempelvis måste du ha råd att ta med den till veterinären.