Varför får hundar utslag?

Det är vanligt förekommande att hundar får utslag på grund av värme, växter såsom brännässlor eller på grund av parasiter eller allergi. Hundar kan även få utslag såvida de har en autoimmun sjukdom alternativt en störd hormonbalans, men det är dock ovanligt.

 

Vad är värmeutslag för hund?

Vid varmt väder kan din hund få värmeutslag som ofta karakteriseras av röd samt svullen hud, och det är inte ovanligt att sårskorpor återfinns i närheten av det svullna området. Det är inte heller ovanligt att hunden får utslag som påminner om de finnar som vi människor ibland får.

 

Läs mer: Så gör du om din hund haltar

 

Hur behandlar man värmeutslag på hund?

Om värmeutslaget är av lindrig art, kyl ner det drabbade området med en fuktad handduk alternativt en plastpåse med isbitar. Om du kyler ner hunden med is; se till att alltid ha ett skyddande lager mellan hundens hud och isen, exempelvis en handduk.

Du kan även ta hand om din hund genom att smörja in det drabbade området med Aloe Vera. Om du gör så får hunden ta del av en snabb smärtlindring som i bästa fall kan avhjälpa värmeslaget helt och hållet.

 

Vad är ett allergiutslag för hund?

Två allergiutslag är vanligt förekommande för hundar; lopputslag samt böjveckseksem. Lopputslag beror logiskt nog på att loppor har fått fäste i hundens päls och hundar får ofta böjveckseksem på varma och fuktiga kroppsdelar, såsom i ögat eller på könsorganet.

 

Hur behandlar man ett hudutslag på hundar?

Du ska förslagsvis duscha din hund med ett milt hundschampo som exempelvis Arken Zoo erbjuder, och torka hunden noggrant med en hårtork tills att hon är helt torr i pälsen. Du ska även avlägsna allergenen, exempelvis lopporna, med hjälp av ett loppmedel som din veterinär skrivit ut.