Kapplöpning på 3 sätt

Kapplöpning är en sport där man tävlar under en specifik sträcka, där vinnaren blir den första som kommer först av de resterande medverkande som är med i tävlingen.

Generellt så finns det relativt många former av kapplöpning idag. Tittar vi tillbaka på historien av kapplöpning var det runt första årtusendet som sporten började bli populärt, men vissa former hade sina första tecken mycket tidigare än så.

Kapplöpning är ett relativt brett uttryck, men idag finns det några former av tävlingen som är mer populära än andra. Eftersom kapplöpning helt enkelt är en term när medverkare tävlar under en viss sträcka, kan egentligen även cykling och sprinttävlingar räknas in. Men i vanliga fall talar man om häst- eller hundkapplöpning.

Hundkapplöpning

Hundkapplöpning är en sport där hundar är med i olika tävlingar, där den första hunden som kommer först vinner tävlingen. I de flesta fall springer hundarna i en rund eller oval bana, tillsammans med en konstgjord hare som de jagar. Under uppkomsten av hundkapplöpning sprang hundarna efter en riktig hare, men idag har denna bytts ut mot en plast- eller mekanisk hare.

Vill du att din hund ska vara med och tävla finns det många regler som först måste bockas av. Din hund behöver först och främst ha en licens i hundkapplöpning, det är även viktigt att hunden också tas hand om för att få licensen godkänd (genom att klippa klorna på hunden, veterinärbesiktning och så att hunden klarar av att springa loppet och följa reglerna). För att en hund ska få tävla i sporten måste licensen bli godkänd och denna tilldelas av Svenska Hundkapplöpningssportens Centralförbund. 

Hästkapplöpning

Hästkapplöpning är också en populär form av kapplöpning och är en form av sport som innehåller både galoppsport och travsport. Det var år 1887 som den första hästkapplöpningsbanan öppnades i Sverige. Sedan dess har sporten ökat i popularitet och idag finns det många olika banor runt om i hela landet.

Hästkapplöpning är idag väldigt stort i många länder i världen, som det både tävlas i och spelas på. Det finns möjlighet att spela på sportsbetting på hästkapplöpning och är idag en av de populäraste tävlingarna att spela på.

Andra former av kapplöpning


Tittar vi mer generellt på kapplöpning kan man idag se tävlingsformen i massvis av olika former. Det kan vara till exempel sprinttävlingar, långdistanslopp, bilrace och många fler typer. Det handlar helt enkelt om tävlingar där fler än en person springer eller åker en viss sträcka eller bana, där den första som klarar av sträckan först vinner.