Halt Hund: Orsaker, behandling samt när man ska ringa veterinären?

Hundar kan både få utslag och halta, precis som oss människor. Men då hundar inte kan berätta varför de har ont är det upp till oss hundägare att bli varse om den bakomliggande orsaken.

Att ringa veterinären när hunden är halt kan vara en bra idé. Men innan du bokar in ett veterinärbesök vill vi att du ska få vetskap gällande hur du undersöker din halta hund, för i många fall kan du behandla din haltande hund själv.

 

Varför haltar hundar?

När din hund haltar tyder det på att hon har ont, och haltande kan bero på både en bakomliggande sjukdom samt en fysisk skada. De tillstånd som nämns nedan är vanligt förekommande om din hund skulle halta.

 

9 anledningar till att din hund haltar

  1. Din hund har vrickat tassen eller foten
  2. Ett objekt har fastnat i tassen, exempelvis en glasbit
  3. En nagel skaver eller har växt inåt
  4. Din hund har artrit
  5. Din hund har en benfraktur
  6. Din hund har skadat ett muskelfäste
  7. Din hund har en infektion
  8. Din hund har cancer (att halta är dock ett ovanligt symptom för cancer)
  9. Din hund har nervskador och/eller fel på immunsystemet

 

Vad ska man göra om hunden är halt?

Om du märkt av att din hund är halt, men samtidigt bedömer att det inte är en nödsituation ska du göra enligt följande:

Undersök din hund: Undersök området där hunden har smärta. Om hunden exempelvis slickar sig på tassen; undersök då tassen och leta efter svullnad, rodnad samt sår. Du ska i detta steg även undersöka trampdynorna, för att försäkra dig om att inget föremål har fastnat och därmed skaver eller sticker.

Din hund har ett mindre sår: Om det rör sig om ett mindre sår; rengör det då med ljummet vatten och en mild tvål. Du får inte rengöra såret med alkohol, och du ska även se till att din hund inte slickar på såret efter att det är rengjort.

Din hund har ett större sår: Om din hund har ett större sår, åk till djurakuten direkt.

Din hund har en mindre svullnad: Om det rör sig om en mindre svullnad; kyl ner det drabbade området med is i cirka 10 till 15 minuter. Om svullnaden inte minskar inom ett dygn ska du ringa en veterinär.

Ett objekt har fastnat i trampdynan: Om din hund exempelvis har trampat i glas eller har en speta i någon av trampdynorna, försök att ta bort objektet med hjälp av en pincett varpå du rengör det eventuella såret. Om du inte får bort objektet ska du boka en tid hos din veterinär. Ett akut veterinärbesök är vanligtvis inte nödvändigt.

Det är även av stor vikt att din hund vilar i samband med att den är halt. Så om din hund haltar, ta inte med henne på några längre promenader och ej heller löprundan. Du ska även se till att hunden inte hoppar eller går i trappor, så om möjligt ska du antingen bära upp hunden för trappan eller alternativt spärra av trappan helt och hållet.

Om haltandet inte upphör efter cirka två dygn ska du alltid kontakta en veterinär.

 

Kan en halt hund vara drabbad av borrelia?

Ja, men det är ovanligt. I många är din hund halt av andra, mer naturliga orsaker.