Hur du tar hand om din hund

Hur du tar hand om din hund.

Det finns mycket att tänka på när man skaffar hund, och många förstagångsägare säger att de aldrig ens kunde föreställa sig hur mycket olika saker man måste komma ihåg. En del av sakerna är reglerade i lag, som sedan förtydligas och tolkas av Jordbruksverket, men de flesta sakerna är det inte.

Vad står i lagen?

De viktigaste sakerna i lagen handlar om hundens allra mest grundläggande behov. En hund får inte hållas på ett sådant sätt att man orsakar skador eller olägenheter. Den måste märkas, och den ska ha utrymme till att leka och träffa människor. Alla hundägare ska registreras i ett nationellt register, och är man en usel hundägare får man inte lov att ha hund mer. Det är på ett ungefär vad lagen säger, mycket kortfattat.

Annat att tänka på

Hundens lek och uppfostran är ju väldigt viktig. Anledningen till att jag skriver dem tillsammans är för att träningen av hunden måste vara som en lek. Får du inte hunden att tycka det är roligt, lyckas du aldrig komma in i dess huvud och påverka den på riktigt.

Pälsvård, kloklippning och koll av öron och nos är andra viktiga saker att tänka på. Förr gav man hunden lite vad som helst att äta, men nu vet man bättre än så. Som hundägare måste man ha nogrann koll på vad hunden tål, och vad den inte tål. Choklad är till exempel giftigt för hunden, eftersom deras matsmältningssystem inte kan ta hand om alla ämnen.

Att hunden måste få uträtta sina behov, att den behöver rastas och motioneras är också helt självklart. Tuggandet är också ett behov hos hunden, så om du inte ger den ben och pinnar, kan du inte klaga på att den har tuggat sönder något annat i ditt hem istället.

Till sist vill jag nämna försäkringar. När hunden blir sjuk eller drabbas av en olycka måste man åka till veterinären. Kostnaderna för det måste hundägaren stå för, om det inte finns en försäkring för hunden. Även de enklaste behandlingarna kan snabbt springa iväg prismässigt, och därför är hundförsäkringen ett måste.